Tirsdag 16. august 1977

Verdenskjente messingblåsere instruerer på Hedmarktoppen

70 messingblåsere danner et meget internasjonalt selskap på Hedmarktoppen om dagen. To ukers seminar i nær tilknytning til Festspillene i Elverum er nå i gang, med spilling og øving og instruksjon fra halv ti om morgenen til langt på kveld. Det går i ett, forteller Michael Hesse, som er arrangementets assistent. Han er meget begeistret og full av godord idet han forteller at den verdenskjente Adolph Herseth er behjelpelig med instruksjon.
Herseths slekt stammer fra Ring i Ringsaker, og Hesse tror ganske bestemt det er mye derfor Herseth har latt seg overtale til å komme til Hedmarktoppen. Han er kjent for sin eksklusivitet, har bare enkelte få private elever ved siden av solistjobben i Chicago Symphony Orchestra. En fantastisk opplevelse å høre ham her, forteller Hesse, som på ingen måte kan få fullrost ham nok:
Fantastisk, fantastisk, fantastisk, -han er faktisk helt uforståelig snill, meget flink til å undervise og en storartet person. Også flere nordmenn er dratt over til Chicago for å studere hos ham, og han er helt sikkert en av verdens beste orkestertrompetister. Rett og slett unik, mener Hesse, som for øvrig sjøl er amerikaner fra New York, men har spilt fem år i Opera-orkestret i Oslo, og snakker norsk som en nordmann.

De fleste av deltakerne på seminaret studerer musikk, bare tolv er profesjonelle musikere. I alder går de helt ned til gymnasalder, og det deltar også en trettenåring.

Hesse: Det er utrolig hvor gode de er, det er en stor opplevelse å se dem spille. Ellers deltar femten fra Hamar, medlemmene av Hamar Messing Kvintett og fem andre. Denne kvintetten har undervisning med Bengt Ecklund, også en meget kjent trompetist. Undervisningen er fri, ellers betaler deltakerne alt sjøl. Hesse er begeistret for Hedemarken og Hedmarktoppen, men høyest setter han dog miljøet og samspillet. Fint å være her, sier han. Forleden dag underviste Edvard Tarr i barokk trompet. Meget interessant, nikker Hesse, å se og høre disse gamle instrumentere. Også Tarr er verdenskjent, opprinnelig fra USA, men har spilt mange år i Basel. Svært spesielt og flott, skal vi tro Hesse. Det også.

I dag, tirsdag, er det konsert i Vang kirke. Herseth, Tarr, Kvebæk og Ecklund, ved siden Hamar Messingblåser Kvintett skal spille. 28 andre seminarmedlemmer deltar også i orkester og solospill, forteller Hesse.

Mannen bak seminaret er Harry Kvebæk. Helt fra begynnelsen var det hans ide. Da vi besøkte Hedmarktoppen var han imidlertid i Elverum. Men han er mannen bak, understreker Hesse.