Adolph "Bud" Herseth
50 år som solotrompeter i CSO
Hedemarkstoppen, august 1977, Edvard Tarr, Håkan Hardenberger og Bud

Medlemmer av Chicago Symphony Orchestra (CSO), og Chicago by, vil feire at Bud har vært  solotrompeter i 50 år med en spesiell konsert som holdes søndag, 7. juni  i Orchestra Hall i Chicago Symphony Center.
Konserten har fått tittelen: Gabriel's Children: A Tribute to Bud Herseth, og er det amerikanerne kaller en: "once-in-a-lifetime musical event ".  Kjente artister som Doc Severinsen vil delta.

Litt om musikeren Bud Herseth
Adolph Sylvester Herseth ble født i Lake Park, Minnesota den 25. juli 1921.

I  1946 begynte Bud ved New England Conservatory.  Han studerte med medlemmer av Boston Symphony Orcherstra, først med Marcel Lafosse, andretrompeteren i Boston. Siste året studerte han med Georges Mager, førstetrompeteren i Boston. I 1948 ble han uteksaminert fra New England Conservatory. Han mottok et telegram fra CSO dirigenten Arthur Rodzinski.

Herseth viste at Rodzinski var musikalsk leder for Chicago Symphony Orchestra, men han la ikke stor vekt på muligheten for å spille i et symfoniorkester. Han trodde Rodzinski innimellom opptredener i Chicago var på jakt etter vikarer, kanskje en som kunne spille langt ned i rekka i trompetseksjonen. "Jeg viste ikke hvordan han fikk tak i navnet mitt eller noe annet"

Han dro til New York og prøvespilte i en og en halv time for Rodzinski i hans leilighet. Da han var ferdig gratulerte Rodzinski Herseth med "Du er den nye førstetrompeter i Chicago Symphony Orchestra". Herseth var forbløffet. "Jeg gikk nesten gjennom gulvet", men han tenkte allikevel ikke på å si nei til jobben.

Med Herseth som seksjonsleder ble det ifølge tubaist Arnold Jacobs en helt ny era for for messingseksjonen i CSO. Jacobs sier. "Jeg sa det før og jeg sier det igjen, Bud Herseth er den fineste messingutøver jeg noen gang har samarbeidet med."

Fra han begynte i 1948 og fram til i dag har Herseth opptrådt utallige ganger som solist med CSO og med Chicago Symphony Brass Ensemble og med mange andre ensembler og orkester. Mange av konsertene finnes som innspillinger som blir høyt verdsatt av musikkelskere.

Bud Herseth og Norge
I august 1977 kom Bud til Norge og ledet et seminar for 70 messingblåsere på Hedemarkstoppen. Mannen bak seminaret var trompeter og musikkprofessor, Harry Kvebæk. Herseths slekt stammer fra Ring i Ringsaker, og det var nok mye derfor Herseth lot seg overtale til å komme til Norge og Hedemarkstoppen.

I tillegg til å undervise på seminaret var Herseth solist ved flere konserter, blant annet med Ungdomssymfonikerne. Da spilte han Hummel's trompetkonsert med en spesialbygget Bach E-trompet.

NTF, Norsk Trompetforum, vil gjerne delta i hyllesten, og sender med dette sin hilsen til Bud og gratulerer med innsatsen som solotrompeter i CSO i 50 år!