No Limit / Sergei Nakariakov

Et dilemma for klassiske trompetsolister som Timofei Dokshizer og Maurice André er det begrensede repertoir av sololitteratur. Begge har derfor brukt musikk for fiolin og andre instrumenter som obo, sang og til og med piano. George Gershwins Rhapsody in Blue, transkribert og spilt inn av Dokshizer, er et eksempel på sistnevnte.

Som André og Dokshizer er Nakariakov også en musiker som er glad i den gode melodi.

På sin første CD fra 1995, Carmen Fantasy, spiller Nakariakov fiolinstykker av Paganini, Sarasate, Tsjaikovski og Waxman (Carmen fantasi for fiolin og piano). Standard repertoir som Haydns trompetkonsert og verk fra barokken ble spilt inn på hans neste CD'er.

Med denne CD'en, innspilt i juli 2000, er Nakariakov tilbake til fiolinmusikk igjen, men på de fleste sporene framføres musikk skrevet for cello. På Carmen Fantasy brukte han flygelhorn da han spilte Svanen fra Dyrenes Karneival av Camille Saint-Saëns. Med Rococo tema av Tsjaikovski utvider Nakariakov registeret til flygelhornet ved å bruke såkalte "pedaltoner". Dermed blir han i stand til å nå de laveste tonene på celloen. Det hele er utført så uanstrengt og lett og klangen er imponerende - det gir mening til CD'ens tittel: No Limit (ingen begrensning)

Når man sammenligner Carmen Fantasy og No Limit kan man høre at Nakariakov har modnet som musiker. Det mest iørenfallende med Carmen Fantasy var hans utrolige virtuositet. På No Limit spilles det med mere "sjel" og tonen har mer av den sangbare kvaliteten man hører hos Dokshizer.

Anbefales!Dirigent: Vladimir Ashkenazy
Orkester: Philharmonia Orchestra
Platemerke: Teldec - #80651 (July - 2000)
Spilletid: 61' 39"

Spor:
1. Saint-Saëns: Introduction and Rondo capriccioso for Violin and Orchestra in A minor, Opus 28
2. Tsjaikovski: Quartet for Strings no 1 in D major, Opus 11, 2. sats, Andante cantabile
3. - 11. Tsjaikovski: Variations for Cello and Orchestra on a Rococo theme, Opus 33
12. Bruch: Canzone for Cello and Orchestra in B flat major, Opus 55
13. Massenet:  Meditation from Thaïs
14. Gershwin: Rhapsody in Blue


o.j.  - 2001