Platenytt

Julefred, med Åshild Watne og Odd Lund.

Dette er en "annerledes" juleplate - stillfarende og mediterende i et tradisjonsrikt tonespråk. Åshild Watne har en praktfull stemme og diksjon som gir gamle folketonetekster rundt julemysteriet den ro og stemning som står i kontrast til mye av juleplatefloraen ellers. Sammen med hennes harper og lyrer og Odd Lunds mange folkeistrumenter kan du bare sette deg ned, midt i julestria, og la roen senke seg over deg!

Av Odds instrumenter hører vi lurer, bukkehorn, beinfløyte seljefløyte og munnharper. Arrangementene er enkle og betagende i form, og fremført med følelse og stor stemme- og instrumentbeherskelse. Vi glemmer hvilken dyktighet som må til for å beherske instrumentene slik det her gjøres. Og det er vel også meningen; det musikalske og tekstlige budskapet kommer i sentrum.

Barockduetter. Susanne Rydén og Niklas Eklund.
Dette er den tredje CD i serien "The Art of the Baroque Trumpet" med Niklas Eklund, denne gangen med sopranarier og obligat trompet fra barokken.

Det kan være fristende å si: "slik var musikken ment" når en hører dette; musikken er skrevet for nettopp dette instrumentet. Niklasí myke tone og frasering er en nytelse å høre på. Sammen med Susanne Rydén, akkopagnert av London Baroque, under ledelse av Charles Medlam, er 6 komponistert representert. Flere av stykkene er vanskelig tilgjengelig, f.eks. forekommer her et stykke av Luca Antonio Predieri (Pace una volta) for første gang på CD med orginalinstrument. Likeledes er Scarlattis kjente "Su le sponde del Tebro" her innspilt komplett på orginalinstrument for første gang. Alle stykkene er spilt i A = 415 Hz. Som ved de tidligere CDer i serien har Reine Dahlquist gitt en utførlig og interessant beskrivelse av musikk og komponister. E. Tarr er produsent.