Euro-ITG konferansen 11-14 november 1999, Bad Säckingen.

Av Vera Hørven, verahorven@hotmail.com

Trompet-”hovedstaden” Bad Säckingen i syd Tyskland var åstedet for den niende årskonferansen til Euro-International Trumpet Guild. En mer inspirerende arena for en trompet konferanse er neppe mulig å oppdrive. Byens emblem og identitet er nettopp trompeten og dens dyktige utøver. Eposet ”Trompetisten fra Säckingen” fra forrige århundre forteller det gripende kjærlighetsdramaet til adelsdamen og den fattige trompetisten. Hun bodde i byens vakre slott, som i dag huser trompet museet og det historiske trompet verkstedet. På deres gravstøtte står årstallene 1690 og 1691.

8 minutters gange fra Trompet slottet reiser den enorme katedralen seg over byen. Dens barokke utsmykning og utsøkte akustikk kan ikke beskrives, deres fargerikdom må simpelthen oppleves. Dette er mulig allerede til neste år. Borgermesteren har allerede gitt sitt samtykke til at byen skal feire Euro-ITGs 10 års jubileumskonferanse sammenfallende med Ellsworth Smith konkurransen, 23-26 nov. 2000. Konkrete planer legges også for ”Den 2. internasjonale Altenburg konkurranse for barokk-trompet-solister” i år 2001.

Den verdenskjente trompetsolisten og musikkvitenskapsmannen Edward H. Tarr var konferansens entusiastisk vert. Han organiserte alt og gledet oss daglig med utsøkte framføringer på forskjellige instrumenter. Euro-ITGs president, Bengt Eklund talte kloke ord og dirigerte Göteborg Brass Band med glitrende solister på en imponerende måte. Musikalske godbiter ble også presentert av 3 tidligere presidenter for ITG, Leonard Candelaria, Joyce Davis og Kim Dunnic, samt den sittende presidenten, James Olcott. Bad Säckingens fremragende janitsjarorkester, byens kammerorkester og motettkor, samt trompet ensembler, messingkvintetter og solister fra hele Sentral-Europa fullendte det musikalske tilbudet. 12 instrumentutstillere presenterte stolt sine utvalg i foajeen, og deltagerne prøvespilte de lekre og svært forskjellige instrumentene med liv og lyst. Det finnes sannelig flere merker enn Yamaha og Bach! En hel sal i underetasjen bugnet av noter og CD’er. Bad Säckingen manifesterte seg som trompetistenes ”Mekka”.

Konferansen var lærerik, inspirerende, underholdende og sosial. Det standsmessige hotellet var rimelig og serverte nydelig mat. Konsertene foregikk i trompetslottet, rådhuset, en gigantisk kunstnervilla og katedralen, alle i gangavstand fra hotellet. Byens innbyggere møtte interessert opp og sugde til seg inntrykk sammen med de profesjonelle.

Det var stor bredde i musikalske stilarter. Barokkmusikk på original instrumenter, romantisk og impresjonistisk musikk, jazz, underholdnings- og samtidsmusikk ble framført på en vakker og minneverdig måte av kvinnelige og mannlige musikere i alderen 9 til 60 år. Amerikanske, franske og tyske samtids komponister fikk bred omtale (Plog, Timpelan, Telman og Krol), og vi ble bortskjemt med den ene uroppførelsen etter den andre. Høydepunktene var som følger:


Hvem blir med neste år til Bad Säckingen? Ta fly til Zürich, tog direkte fra flyplassen til byen Stein, og taxi 2 km til Bad Säckingen!