Håndlaget Eclipse trompet.

Etter artikkelen i Schallstykket nr. 3, 2003 fra trompet-turen til England har det skjedd flere interessante ting. Derfor dette lille notat.

Og - som overskriften sier, dreier det seg mest om håndlagede Eclipse trompeter (www.eclipsetrumpets.co.uk/) fra Leigh McKinney og First Class Brass (www.firstclassbrassltd.co.uk/).

Nå vil nok ordet ”produktreklame” sitte løst hos mange, men det bekymrer meg i grunnen lite. De som kjenner meg, vet at jeg er ganske nøytral, og de fleste kan vel dessuten være enige i at det er forskjell på masseproduserte og håndlagede instrumenter - både på godt og vondt.

Det finnes forøvrig mange masseproduserte horn av topp kvalitet på markedet, både amerikanske og europeiske. Jeg nevner Yamaha spesielt fordi de er størst på verdensbasis og lages i flere land.

Vanligvis er masseproduserte horn svært like fra eksemplar til eksemplar, mens mekanikk og finish kan være tvilsom. Håndlagede trompeter er nær sagt omvendt. Mekanikk og finish er vanligvis ypperlig, mens ”the human touch” gjør at de aldri blir helt identiske.

Det finnes imidlertid mange ”håndbyggere” rundt omkring i Europa og USA, så hvorfor akkurat engelske Eclipse? Årsakene kan være flere, men i første rekke dreier det seg om filosofi, tanker og ideer om hvordan man lager en trompet. Dernest gjelder det faglig dyktighet og evnen til å imøtekomme kundenes ønsker og behov. Hvert instrument får på en måte personlig oppfølging. Når det gjelder Eclipse, ligger de dessuten nest nærmest i forhold til Norge. Bare Amrein i Lübek er nærmere, men det er både billigere og trivligere å dra via London.

Ryktene har som sagt spredd seg, og siden vårt besøk i september 2003 har flere norske trompetere besøkt First Class Brass i Dunstable. Så stor er interessen, at PAN lydstudio (www.pan.no/) på Skjetten nå er blitt Eclipse-forhandler, og inviterte til tompet-treff helgen i uke 48/2004. Der var bl.a. to av Eclipse’s ”testkjørere”, trompeterne Noel Langley og Henry Lowther tilstede – pluss konstruktøren sjøl, Leigh McKinney.

Advarsel:
De som får sine gamle horn overhalt, restauretrt eller reparert hos Leigh McKinney, bestiller ofte en ny Eclipse før de går. Undertegnede er derfor nå innehaver av en forgylt Eclipse LR med monogram!

Oslo 15.11.04

Olaf-B.Brattegaard