Introduksjon av Eclipse

Petter Kateraas og Leigh McKinney
Petter Kateraas og Leigh McKinney

Helgen 26. - 28. november holdt Pan Lydstudio en presentasjon av håndlagede Eclipse trompeter og flygelhorn. Instrumentmakeren selv, Leigh McKinney var tilstede. Medlemmer i Norsk Trompetforum har jo allerede hørt positive ting om Eclipse gjennom Olaf Brattegaard's reiserapport fra trompetur til England (se Schallstykket nr. 3 2003). Det var derfor spennede å kunne se og prøve selv og dessuten høre topp musikere demonstrere hvordan det kan låte.

Tron Syversen forklarer
Tron Syversen (til høyre) peker og forklarer

Tron Syversen i Pan Lydstudio hadde sendt invitasjon til mange trompetister i Oslo med omegn, men dessverre var det alt for få som tok seg tid til å stikke innom.
Tron sier følgende om Eclipse:
Etter at jeg prøvde en Eclipse tidlig på våren, og kjøpte en neste gang jeg var i England, har jeg blitt totalt forelsket i hornene. Det er veldig gøy å jobbe med ting man liker så godt.

De som kom fikk mulighet til å prøve en hel rekke forskjellige instrumenter, både Bb og C trompeter og flere flygelhorn. Både Leigh McKinney, Tron, Petter og de to engelske trompeterne stilte hjelpsomt opp og forklarte og demonstrerte.


Instrumentene:
Trompet og flygelhorn
Petter's trompet og flygelhorn

Det som først og fremst skiller Eclipse trompeter fra andre profesjonelle instrumenter er plassering av stemmebøyle. Den sitter etter ventilene, noe som gir en ubrutt luftstrøm fra munnstykke til ventilseksjon. Dette gjør instrumentene lettblåste og påvirker også stemmingen.

Alle trompetene hadde samme kropp (rørdimensjon og ventilhus) - forskjellen var i schallstykkets form og legering.
Hvordan det enkelte instrument låter avgjøres av metalltype (legering), tykkelse og fasongen på schallstykket. Bløtt metall (f.eks. kobber) gir mørk og varm lyd, mens hardere metall (f.eks. nysølv) gir lys og litt mer skingrende lyd. Da Petter Kateraas spilte på sitt flygelhorn og deretter på Henry Lowther's kunne vi klart høre en klar forskjell. Nå er det selvsagt slik at den enkelte musikant også bidrar, så da Lowther selv spilte var det en annen og litt mørkere klang. Petter som både har kjøpt flygelhorn og trompet sier forøvrig: "Det beste hornet jeg har spelt på".

Konsert:
Noel Langley med trio
Noel Langley med trio

Fra kl. 15.00 på søndag deltok to kjente tromptere fra England,
Noel Langley og Henry Lowther sammen med Petter Kateraas og en trio bestående av Vidar Garli (piano), TerjeVenaas (bass) og Kristian Lund (trommer).

Henry Lowther på flygelhorn
Henry Lowther på flygelhorn

Henry Lowther var først ut med trio og demonstrerte vakkert spill både på trompet og flygelhorn. Spesielt varmet hans flygelhornspill.

Noel Langley
Noel Langley på trompet

Noel Langley tok deretter over stafettpinnen. Han startet sin avdeling med en Miles Davies låt, og med den fikk han vist et større spekter av klangfarver.


Petter Kateraas på flygelhonr
Petter Kateraas på flygelhorn

Så kom Petter Kateraas opp og spilte både på flygelhorn og trompet i samme låt. Han demonstrerte blant annet at både flygelhorn og trompet tåler "litt juling" i høyden. Til slutt spilte alle tre og byttet på med improvisajoner og 4 takters koring.


o.j. 2004