Virtuoso Trumpet - Charles Schlueter

I 2001 feiret Charles Schlueter sitt 20 årsjubileum som førstetrompeter med Boston Symphony Orchestra (BSO). Det samme året  spilte han inn en CD kalt "Virtuoso Trumpet". Med unntak av Saint-Saens "Septet" fra 1881, er alle verk på denne CD kammermusikk skrevet i det 20. århundre.

"Intrada"  av Arthur Honegger og "Legende" av Georges Enesco er velkjent musikk for trompet og piano og del av standard trompetrepertoaret. Disse to stykkene finnes også på andre innspillinger som, Wynton Marsalis: "On the 20th Century" (begge stykker), Philip Smith: "New York" (Legende) / "Principals" (Intrada) og Hans Gansch: "Trompetenmusik des 20. Jahrhunderts" (begge stykker).  For trompetstudenter som arbeider med dette repertoaret er det ypperlig å kunne sammenligne flere tolkninger.

En ting jeg liker med denne CD er at den også inneholder ukjent musikk, verker som er innspilt for først gang. "Sonate pour trompette en Re et Violoncello" av Yves Chardon er fascinerende. Cello og trompet er virkelig uvanlig. I tekshefet til CD'en sies det "man tror at denne sonate er det første og eneste verk for denne unike instrumentalkombinasjon". Den er i 5 satser og åpningen har en "referanse" til Petroucha av Igor Stravinsky.

"Duo Concerto for trumpet and organ" av Thomas Svoboda er en mer vanlig kombinasjon. Dette er  også det lengste stykket på CD'en, 16:00 min.

På Poulenc's mesterverk, "Sonata for Horn, Trumpet and Trombone", slutter hans kolleger fra BSO seg til; førstehorninst James Sommerville og førstetrombonist Ronald Barron. Disse "guttene" har spilt sammen mange ganger, ingen tvil om det. Framføringen har en fransk "esprit" - du kommer i en glad stemning når du lytter til trioen.

Schlueter har en brillians i sitt spill som er enestående. Han har en aldri feilende kontroll i alle registre og i all dynamikk, fra det svakeste lyriske til den sterkeste fortissimo.

"Virtuoso Trompet" er en god beskrivelse av hans uklanderlig spill, men jeg tror en tittel som "Chamber Music for Trumpet" eller noe slikt, ville ha "kledd" dette prosjektet bedre.

Anbefales!


Fakta:
Tittel: Virtuoso Trumpet
Merke: KLEOS CLASSICS,  KL5114
Total spilletid: 63:36
Innspillingsår: 2001
Online bestilling: www.cschlueter.com

o.j. 2002